Om

Marjaterttu Pulkkinen (f. 1959) i Helsingfors.

Jag har bott som barn i Sverige i gröna staden Göteborg. På 1970-talet flyttade vår familj tillbaka till Finland, där jag sedan blev trädgårdsmästare, lantbruksföretagare och mor till två underbara barn. Jag flyttade tillbaka till Sverige till den mysiga universitetsstaden Linköping 2015. Då började jag rita och måla på heltid. Jag tycker om att vara ute på långpromenader och cykelturer. Helst dricker jag mörkt kaffe och det blir lätt för många bakelser. Fikakulturen är lätt synlig runt midjan.

Jag har ritat sedan barndomen, då modellerna hittades i barn- eller djurböcker som jag lånat från biblioteket. Bilderna i böckerna var så fascinerande att de fick mig att förstå texten också. Min favoritbok var Bröderna Grimms sagor, en present som jag fortfarande har, älskad och tejpad. Senare hittade jag serietidningarna, Kalle Anka, Tintin, Läderlappen. Fina bilder fanns det också i Shokki och andra lite tuffare tidningar. Jag läste dem igen och igen och njöt av bilderna. De var bra!

Första gången jag ritade uvarna var till berättelsen om den lilla fen som letade efter vingar (Keijun kadonneet siivet). Historien blev en målarbok som kom ut 2017. Det skulle bli en uppföljare, men uvarna började dyka upp alla papper i en sådan hastighet att jag bestämde mig för att koncentrera mig bara på dem. Jag gav dem en mormor och hennes trädgård, för i min egen barndom tillbringade jag ofta sommarloven hos min mormor på landet. Där gick dagarna åt till att utforska den närliggande bäcken, att gå vilse i skogen, leka i sandgropen eller att hoppa i hö i grannens ladugård. Det var fantastiska äventyr för ett stadsbarn.

mtp